Velkakierteet katkaistava

Toivakka: Velkakierteet katkaistava

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Lenita Toivakka kiittelee hallituksen esitystä pikaluottoalan sääntelyn kiristämiseksi.

Keväällä eduskunnalle jättämässään lakialoitteessa Toivakka esittää lainojen hinnalle ja perinnän kustannuksille sitovia enimmäismääriä, velallisen maksukyvyn perusteellisempaa arviointia, valvonnan tehostamista sekä pikaluottoyhtiöiden ja perintäyhtiöiden välisten omistussuhteiden kieltämistä. Lakialoite käsitellään hallituksen esityksen käsittelyn yhteydessä.

”Olen tyytyväinen tiistaina eduskunnalle annettuun lakiesitykseen pikaluottotoiminnan sääntelystä. Hallituksen esittämät toimet rajoittavat pikaluottotoimintaa tehokkaasti ja poistavat alan räikeitä epäkohtia”, sanoo Toivakka.

Pikaluottojen vuoksi kevytmielinen velkaantuminen on valloillaan ja liian moni ajautuu suunnittelemattomaan velkakierteeseen, josta ulospääsy näyttää toivottomalta ja josta voi olla vakavia seurauksia. Erityisesti maksuhäiriöt ovat lisääntyneet nuorilla. Tutkimuksen mukaan pikaluottovelallisista yli puolet ovat alle 25 vuotiaita.

”Meillä täytyy olla rohkeutta puuttua yhteiskunnan epäkohtiin ja kykyä auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat”, korostaa Toivakka.

Vaihtoehtona pikavipeille Toivakka nostaa esiin sosiaalisen luototuksen. ”Järjestelmä on käytössä vain harvoissa kunnissa, vaikka se olisi toimiva tapa tukea apua tarvitsevia. Äkillisen rahantarpeen tullen kunta voi auttaa ihmisiä saamaan taloutensa tasapainoon, ilman järjettömiä korkokuluja. Esimerkiksi Mikkelissä meillä on jo runsaasti hyviä kokemuksia sosiaalisen luototuksen toimivuudesta”, sanoo Toivakka.