Syyskuu 2013

Hyvät ystävät

Syksy on ihanaa aikaa. Kesän jälkeen viilenevät päivät ja pimenevät illat tuovat jotain ihmeellistä nergiaa. Mökillä on ihanaa viikonloppuisin puuhastella, nauttia luonnon raikkaudesta ja ihastella värikästä Saimaan järviluontoa.

Iloa syksyyn tuo reipas pian jo viisikuukautinen australianterrierimme Ringo. Jokainen hetki Ringon kanssa saa hyvälle mielelle ja auttaa unohtamaan työkiireet ja paineet. Aivan hurmaava ja oppivainen koiranpentu.

Syksyn eduskuntariennot ovat pyörähtäneet jälleen vauhdilla käyntiin. Kiivain keskustelu on ehditty käydä kotihoidontuen uudistamisesta, niin Arkadianmäellä kuin mediassakin.

Rakennepaketin yksityiskohtien torjuminen alkoi opposition yrityksellä kaataa hallitus. Tämä siitä huolimatta, että keskustan puheenjohtaja Sipilä paiskasi pääministerin kanssa kättä Mikkelin torilla sopien, ettei toisen esityksiä rakenteiden uudistamiseksi ja talouden kestävyyden korjaamiseksi heti ammuta alas. Nykyisessä tilanteessa meidän on kyettävä tekemään vaikeita ja ei-mieluisia päätöksiä, koska Suomen etu ja hyvinvointimme turvaaminen niin vaativat.

Uudistuksen yksityiskohtainen valmistelu on vielä kesken. Tarkoituksena on luoda joustava ja työntekoon kannustava paketti erilaisista lapsiperheiden tuista. Valmistelussa onkin tarkkaan harkittava eri tukimuotoja ja löydettävä toimiva tasapaino. Arvokasta palautetta on tullut myös henkilökohtaisesti. Kiitos siitä. Tarkempia ajatuksia kolumnissani.

Kuntien talouspaineet huolettavat

Kuntien vastuulle ei pitäisi antaa enää uusia tehtäviä. Parhaillaan Henna Virkkusen johdolla selvitetäänkin, miten tehtäviä voitaisiin karsia. Nykymallilla emme voi jatkaa, sillä rahat eivät kunnissa enää riitä. Liika sääntely on vienyt kunnista kehittämisintoa.

Turhaa sääntelyä on myös muualla. Yritysten toimintaympäristö on täynnä esteitä ja hidasteita, joita on syytä tarkastella yhteistyössä yrittäjien kanssa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä onkin aloittamassa yrittäjäkuulemisia. Myös eteläsavolaisiin yrittäjiin tullaan olemaan yhteydessä.

Sääntelyä toki tarvitaan, mutta samalla on kyettävä punnitsemaan ajanmukaisuutta ja uusien säännösten tarkoituksenmukaisuutta. Ylisääntely surkastuttaa innovaation ja luovuuden hidastaen uuden kasvun syntymistä.

Uudistuvat palvelut

Uusia tapoja toimia tarvitaan, jotta laadukkaat palvelut voidaan turvata. Kävin tutustumassa Tukholmassa malliin, jolla Ruotsissa on tuotu laatua perusterveydenhuoltoon ja terveysasemille. Siellä hoitoonpääsy on nopeasti parantunut ja kuntalaisten tyytyväisyys kasvanut merkittävästi. Potilaat voivat vapaasti valita haluamansa terveyskeskuksen ja palveluja tuottavat niin kunnat, yksityiset kuin järjestötkin.

Mielestäni meidän Suomessa on otettava mallia länsinaapuristamme ja rakennettava oma suomalainen terveysmalli poimimalla Ruotsin parhaat palat. Ministeriössä suunnittelutyö onkin käynnistymässä ja olemme kansanedustaja Sari Sarkomaan kanssa aktiivisesti mukana taustatyössä.

Maakuntaan uutta johtoa

Maakunnassa eletään jänniä aikoja. Uuden maakuntajohtajan valinta on käynnissä. Hakijoiden joukosta löytyy varmasti pätevä johtaja. Olen mukana työryhmässä, joka valintaa valmistelee. Lokakuun puolivälissä haastattelemme ehdokkaita ja marraskuussa maakuntavaltuusto johdollani tekee lopullisen päätöksen.

Viialaisen Matti on erinomainen maakuntajohtaja ja reilu työkaveri. Matin isot saappaat on täytettävä osaajalla, jolla on kokemusta alueiden keittämisestä, edunvalvonnasta sekä suhteet kunnossa valtakunnan päätöksentekoon.

Luvassa on mielenkiintoinen syksy.