Pikavipit

Pikavippitoiminta on saatava kuriin

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka vaatii pikavippiyhtiöille tuntuvia rajoituksia. 

Pikavippifirmat käyttävät räikeästi ihmisten hätää hyväkseen – velkaa annetaan usein silloin, vaikka todellista kykyä velan takaisinmaksuun ei ole. Ei ole oikein, että velkaantuminen on tehty näin helpoksi. Pikavippitoiminnan uhria tulee suojella paremmin ylivelkaantumiselta, ja pikaluottotoiminnan räikeitä epäkohtia on poistettava.

Käräjäoikeuksien käsittelemistä velkomiskanteista yli puolet johtuu pikaluotoista. Oikeusministeriö on hallitusohjelman mukaisesti luvannut selvittää asiaa. Se ei riitä. Olemme jättämässä Kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Katajan kanssa lähiaikoina lakialoitteet eduskuntaan, jotka joko kieltävät tai rajoittavat rankasti pikaluottotoimintaa.

Perustuslailla turvattu elinkeinonvapaus ei ole rajoittamaton oikeus. Itse esitän allekirjoitettavaksi lakialoitetta, jolla rajoitetaan tuntuvasti pikaluottoalan toimintaa: lainojen hinnalle ja perinnän kustannuksille tulee sitova enimmäismäärä, velallisen maksukyky arvioidaan perusteellisesti, valvontaa tehostetaan sekä pikaluottoyhtiöiden ja perintäyhtiöiden väliset omistussuhteet kielletään.