Marraskuu 2012

Talvinen tervehdys Arkadianmäeltä

Talvi on saapunut. Aamulla oli aikamoinen suoritus selviytyä töihin eteläistä Suomea ja Helsinkiä riepottelevan lumimyrskyn keskellä. Toivotaan, että lumi pysyy valkoisena ja mieli kirkkaana. Sitä tarvitaankin vielä viimeisten viikkojen aikana ennen joululomaa – töitä kyllä riittää.

Ensi vuoden talousarvio on eduskunnassa valiokuntien käsittelyssä. Suuren salin keskusteltavaksi budjetti tuodaan valtiovarainvaliokunnan mietinnön valmistuttua joulukuun puolessa välissä. Varsinainen käsittely alkaa viikolla 51. Luvassa on vilkasta keskustelua isänmaamme tulevaisuudesta.

Kunta- ja palvelurakenneuudistukset ovat vihdoinkin nytkähtäneet liikkeelle. Kuntiin lähtevät selvityshenkilöt joutuvat kuitenkin vielä hetken odottamaan tarkempia linjauksia. Kuntarakenteen suhteen suunnitelmat ovat olleet valmiina jo pidemmän aikaa, mutta eteneminen on ollut kiinni sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä koskevista linjauksista – tai niiden puuttumisesta. Erityisesti erikoissairaanhoidon järjestäminen on edelleen auki. Toivottavasti ne saadaan mahdollisimman pian, ettei aikatauluja jouduta venyttämään ja koko Suomelle tärkeät uudistukset saadaan vietyä läpi.

Etelä-Savon edun valvontaa

Suurena kysymyksenä meillä Etelä-Savossa on kahden pienen sairaanhoitopiirin tulevaisuus. Tosiasia on, ettei kuntien talous kestä kahta pientä piiriä. Toimivin ratkaisu olisi Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden entistä tiiviimpi yhteistyö ja hallinnon keventäminen. Erikoissairaanhoidon päivystys tulisi keskittää Mikkeliin. Näin varmistettaisiin monipuoliset ja laadukkaat erikoissairaanhoidon palvelut maakunnassa.

Pallo on nyt kunnilla. Jokaisen kuntapäättäjän on pohdittava ne parhaat ja tarkoituksenmukaisimmat ratkaisut, joilla laadukkaat ja tasavertaiset palvelut saadaan turvattua myös tulevaisuudessa. Nyt Etelä-Savon kunnissa, kuten jokaisessa Suomen kunnassa, on katsottava tulevan vuoden talousarviota pidemmälle ja tunnustettava väestörakenteemme ja taloutemme haasteet. Kyse on hyvinvoinnista ja se on meidän päättäjien käsissä. Nyt täytyy ottaa maila käteen, laittaa lapa jäähän ja olla valmiina joukkuepeliin.

Valtion liikenneasiat ovat ikävästi sotkussa, kun määrärahoissa näyttää olevan monen valtatien mentävä reikä. Suunnitelmia arvioidaan nyt uudelleen ja katsotaan, millä aikataululla hankkeita päästään toteuttamaan. Valtatie 5 Mikkelin kohta toteutuu suunnitellusti ja jatko Juvalle on suunniteltu vuonna 2016 alkavalle kaudelle. Uuteen käytävään rakennettava, koko Itäisen Suomen tärkein pääväylä parantaisi turvallisuutta ja alueen kilpailukykyä. Hanke on tehtävä kunnolla heti alusta asti.

Arkistolaitoksen keskusarkisto kuuluu Mikkeliin. Siloinen opetusministeri Henna Virkkunen, selvitysmies Erkki Aho sekä Arkistolaitos itse katsovat Mikkelin soveltuvan parhaiten uuden keskusarkiston sijoituspaikaksi. Jo olemassa oleva arkisto- ja digitointiosaaminen yhdistyisi perustettavan keskusarkiston kanssa merkittäväksi osaamis-, palvelu, ja logistiikkakeskukseksi, ns. Memory Campukseksi. Kyse ei ole vain hyllyistä, seinistä ja säilömisestä, vaan uuden sukupolven arkistoinnin ja osaamisen yhdistämisestä, ja uuden luomisesta.

Töitä maakunnassa ja eduskunnassa riittää. Joulun lähestyminen kuitenkin tuntuu jo. Valtiosalin perinteinen joulukuusi on saanut koristeet ja ensimmäiset joululounaat on nautittu. Joulunodotus on jo pikkuhiljaa alkanut.

Hyvää alkanutta talvea ja rauhaisaa joulukuuta