Liian helppoa rahaa

Liian helppoa rahaa

Helppoa, liian helppoa on pikavipin saaminen, mutta siitä eroon pääseminen voikin olla paljon vaikeampaa. Pikavippejä mainostetaan houkuttelevilla mainoksilla niin bussin kyljessä kuin sosiaalisessa mediassa. Helppoa rahaa on tyrkyllä yllättävissä paikoissa.

Pikavippejä ottavat kaikenikäiset suomalaiset. Yllättävässä elämäntilanteessa vipistä voi saada nopean avun. Mutta pikavippien aiheuttamat ongelmat kasvavat yhtä nopeasti kuin niiden suosio. Monesti luotot kasautuvat samoille henkilöille ja erityisesti nuorten aikuisten maksuhäiriöongelmat ovat lisääntyneet.

Yksi huolestuttava ryhmä ovat vähän koulutetut nuoret aikuiset, joilta velkaongelma voi viedä motivaation kouluttautua tai siirtyä työelämään. Vanhemmat maksavat lastensa velkoja ja koko perhe on ongelmissa.

Vaikka yksittäiset pikaluotot vaihtelevat kymmenistä euroista yleensä satoihin euroihin, useilta pikavippifirmoilta otettuna vakuudettomien luottojen kokonaissumma voi kasvaa jopa 100 000 euroon.

Ylivelkaisuuden aiheuttamaa syrjäytymistä ja inhimillisiä ongelmia tulee estää, sillä lopulta kustannukset tulevat yhteiskunnan maksettaviksi. Yksi esimerkki pikavippitoiminnasta aiheutuvista ongelmista on kunnallisen velkaneuvonnan lisääntynyt tarve. Eduskunta joutuikin myöntämään velkaneuvonnalle miljoona euroa lisää rahaa.

Pikavippiyhtiöiden luoma mielikuva helposta rahasta houkuttaa ylivelkaantumaan. Velkaa annetaan usein, vaikka todellista kykyä velan takaisinmaksuun ei ole. On selvää, että mikäli kuluttaja ei saa muuta kuin pikaluottoja, hänellä ei yksinkertaisesti ole varaa niihin. Pikaluottoyhtiöt käyttävät ihmisten hätää häikäilemättömästi hyväkseen. Tähän on puututtava ankaralla kädellä.

Aiemmin tällä viikolla eduskunnassa käytiin lähetekeskustelu lakialoitteestani pikaluottotoiminnan rajoittamiseksi. Tavoitteena on suojella kuluttajia ylivelkaantumisen vaaroilta sekä poistaa alan räikeitä epäkohtia. Tähän pyritään pienentämällä lainoista koituvia kustannuksia ja velvoittamalla lainoittajat arvioimaan velallisen maksukykyä entistä tarkemmin.

Myös pikaluottoyhtiöiden valvontaa on tehostettava, jotta velallisten kyykyttäminen saadaan kuriin. Pikavippiyrittäjät eivät juuri maksuajoista neuvottele vaan laittavat velat perintään. Samassa yhteydessä käsiteltiin myös toinen, pikavippien täyskieltoon tähtäävä lakialoite.

Pikaluottojen aiheuttamat ongelmat tunnistetaan hallitusohjelmassa ja oikeusministeriö on viimein asettanut työryhmän valmistelemaan toimia näiden ongelmien vähentämiseksi. Lakialoitteet jäävät nyt valiokuntaan odottamaan hallituksen esitystä. Asiassa on toimittava ripeästi.

Valtava määrä kannustavaa ja kiittävää kansalaispalautetta on avannut silmäni ongelman laajuuteen. Pikavippi on helppo ottaa, mutta siitä voi alkaa vakava velkakierre, jolla on ihmisarvoa alentavat vaikutukset.

Liian monta elämää on velkakierteen kautta suistunut ulosottoon. Ja aivan liian moni nuori on tippunut elämänraiteilta pikaluottojen aiheuttaman velkaantumisen johdosta. Pikaluottojen aiheuttamista ongelmista on päästävä eroon ja epäkohtiin puututtava määrätietoisesti.