Joulukuu 2012

Ihanaa joulunaikaa

Jouluun on enää viisi yötä. Ihanaa! Meistä jokainen varmasti odottaa joulun tuomaa rauhaa ja sanomaa.

Eduskunnassa joulun alusviikko on perinteisen kiireinen. Päiviä värittävät vilkkaat keskustelut ensi vuoden talousarviosta. Keskustelun sävy on tällä kertaa ollut melkoisen talouspainotteinen ja vähemmän riitaisa. Kaikki puolueet oppositiota myöten myöntävät hankalan taloustilanteen.

Hallitusohjelmalta on taloudellinen pohja murentunut ja tarvitaan uusia toimia velkakestävyyden parantamiseksi ja kilpailukykymme parantamiseksi. Kokoomus on valmis tarttumaan kaikkiin toimenpiteisiin, jotka pelastavat suomalaiset työpaikat, kannustavat työllistymään ja työllistämään sekä lisäävät työpaikkoja.

Tästä linkistä voit lukea uuden ryhmäpuheenjohtajamme Petteri Orpon puheen aiheesta.

Vaikka Jyrki Kataisen Hallitusta on arvosteltu veronkorotuksista ja menonleikkauksista, ne ovat olleet välttämättömiä. Hankalasta taloustilanteesta ja epävarmuudesta huolimatta paljon hyvinvointia ja turvallisuutta lisääviä päätöksiä on jo tehty.

Nuorten yhteiskuntatakuu astuu täysimääräisesti voimaan ensi vuoden alusta. Yrittäjien työttömyysturvaa on parannettu ensi vuoden alussa voimaan astuvalla lailla. Heinäkuussa voimaan tulevalla vanhuspalvelulailla taas parannetaan ikäihmisten asemaa.

Turvallisuutta parannetaan panostamalla kertausharjoituksiin ja vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutuksen turvaamiseen. Lastensuojeluun suunnataan voimavaroja ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen palveluihin. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien aloitteesta valtiovarainvaliokunta teki lisäpanostuksia sotiemme veteraanien ja sotainvalidien kuntoutukseen.

Yhteistyötä tarvitaan myös maakunnassa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveystoimen järjestäminen on herättänyt keskustelua.

Maakunnallisen työryhmän esityksen mukaan yöpäivystys ja synnytykset olisivat Mikkelissä ja Savonlinnan sairaalassa säilyisi perustason päivystys. Esitys on herättänyt paljon vastustusta, vaikka se perustuu kiistämättömille tosiasioille: väestöpohjan riittämättömyys, erikoissairaanhoidon kalleus, lääkärivaje sekä odotus- ja hoitoajat.

Nyt päättäjillä on todellinen mahdollisuus vaikuttaa tehtäviin ratkaisuihin ja löytää ne toimivimmat tavat turvata palvelut koko maakunnassa. Ei kilpailla siitä, kuka ehtii ensimmäisenä tyrmäämään uuden idean – kilpaillaan siitä, kuka edistää toimivaa ja rakentavaa yhteistyötä parhaiten.

Edunvalvonta jatkuu

Iloisia uutisia maakuntaan toi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren periaatepäätös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksien hallinto- ja tukitoimien siirtämisestä Mikkeliin, jossa on jo valtakunnallisia toimintoja. Päätös on mieleinen. Suoranaisia henkilöstölisäyksiä ei ole luvassa, mutta Etelä-Savon Ely-keskuksen profiili vahvistuu sen myötä.

Edunvalvontaa tarvitaan edelleen Arkistolaitoksen keskusarkiston ja Vt5:n suhteen.

Ensin kuitenkin rauhoitutaan joulunviettoon. Oman perheen joulua odotan kovasti. Saamme olla koko perhe yhdessä. Kaikki kolme tytärtäni tulevat ja äitini tietenkin. Isän haudalle viedään kynttilä. Koiraakin ikävöidään – tämä on ensimmäinen joulu ilman Romeota.

Pian on aika rauhoittua ja antaa aikaa läheisille. Toivon kaikille ihanaa, rauhallista Joulua ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle 2013!