Ikääntyneiden ääni kuuluviin

Kokoomuksen Toivakka: Ikääntyneiden ääni kuuluviin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka kannustaa kuntia kuuntelemaan ikääntyneitä paremmin. Tuoreessa kansainvälisessä ikäihmisten hyvinvointivertailussa Suomi jäi sijalle 15. Vertailun kärkeen kiilasivat Ruotsi ja Norja.

”Vertailu osoittaa, että meillä löytyy petrattavaa. Vasta voimaan tullut vanhuspalvelulaki pyrkii osaltaan vastaamaan haasteeseen”, Toivakka katsoo.

”Lain hengen toteutuminen kuitenkin vaatii kunnissa uusia ennakkoluulottomia toimintatapoja. Ikäihmisten ja vanhusneuvostojen kuuleminen ei saa jäädä näennäiseksi. Asenteiden on myös muututtava ja kuulemisen on oltava aito osa palvelujen suunnittelua”, Toivakka vaatii

Toivakan mukaan perusterveydenhuoltomme ja vanhuspalvelumme ovat nyt tilassa, jossa ennaltaehkäiseviin palveluihin ei satsata tarpeeksi. Tärkeää olisi saada ikääntyneille myös parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön toimintakyvyn ylläpitoon keskittyvät palvelut ja kuntoutus.

”Monista kunnista löytyy hyviä innovaatioita. Parhaat mallit on nyt kerättävä ja otettava käyttöön. Uusien toimintatapojen käyttöönotossa ei pidä arkailla erityisesti nyt, kun talous on tiukalla”, Toivakka vaatii.

”Tämä on myös hyvä esimerkki sote-uudistuksen välttämättömyydestä. Nykyinen malli on tullut tiensä päähän” Toivakka sanoo. Hänen mukaansa ennaltaehkäisevien palveluiden järjestämiseen ja ikääntyneille sopivien palveluiden suunnitteluun ja toteuttamiseen tarvitaan vahvemmat hartiat.

”Tärkeää on, että vanhuspalvelulain myötä ikäihmisten hoiva ja turvallisuudentunne paranevat. Kenenkään ei pidä Suomessa pelätä vanhenemista. Meidän on yhdessä kehitettävä dialogia sukupolvien välille”, Toivakka päättää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka puhui sunnuntaina 6.10.2013 vanhustenpäivän pääjuhlassa Pieksämäellä.