Helmikuu 2014

Hyvät Ystävät

Kiitos viesteistänne. Arvostan teiltä saamaani palautetta ja toivon, että lähetätte terveisiä ja ajatuksianne myös jatkossa. Edessä on mielenkiintoinen politiikan kevät ja aikamoiset kehysriihineuvottelut. Pöydällä on isoja asioita ja hallituksen on onnistuttava neuvottelemaan sellainen sopimus, jolla taloutemme saadaan kääntymään jyrkempään nousuun.

Hallituksella eduskunnan luottamus

Tänään täysistunnossa äänestettiin hallituksen luottamuksesta opposition jättämän välikysymyksen pohjalta. Tämä oli jo viides yritys kaataa hallitus kunta- ja sote-asioilla. Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta äänin 98-68.

Varsinainen keskustelu käytiin aiemmin viikolla. Edelleen kuulimme samojen vanhojen puheiden toistoa. Keskusta on esittänyt aitoja vaihtoehtoja, mutta perussuomalaisilta ei kuulu vieläkään mitään. Uudistuksen välttämättömyydestä ollaan kuitenkin samaa mieltä.

Rakenteiden uudistaminen on tärkeää pitkän aikavälin kestävyyden turvaamiseksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki ja kuntarakennelain täydennys ovat lausuntokierroksella kunnissa. Kuntien mielipiteet kuullaan ja saatu palaute käsitellään huolella ja vasta sitten valmistellaan lopullinen esitys eduskunnan käsiteltäväksi.

Yhteistyötä ja keskustelua eduskunnassa

Eduskunnassa tehtiin kuluneella viikolla hallitus-oppositiorajan ylittävää yhteistyötä. Pääministeri Katainen kutsui keskustan ja perussuomalaisten sekä hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan lähivuosien tulojen ja menojen tasapainottamisesta. Hienoa, että oppositio tarttui pääministerin yhteistyötarjoukseen. Suomi tarvitsee nyt rakentavaa yhteistyötä talouden haasteiden ratkaisemiseen.

Suuria päätöksiä ei tehty, mikä ei ollut tarkoituskaan. Sen sijaan keskustelussa haettiin yhteistä linjaa. Positiivista on, että eduskuntapuolueet hallitus-oppositiojaosta huolimatta ovat yksimielisiä velkaantumisen taittamisen tarpeellisuudesta. On tärkeää, että meillä on yhteinen halu. Sillä on suuri merkitys myös luottoluokittajille.

Varsinaiset päätökset verojen korotuksista ja leikkauksista tehdään maaliskuun lopulla hallituksen kehysriihessä. Valtion velkaantuminen on todellinen haaste, eikä ikäviltä leikkauksilta ja sopeutuspäätöksiltä voida välttyä.

Yhteistyötä maakunnassa

Kokoonnuimme kutsustani Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupunkien johdon kesken pohtimaan yhteistyön kehittämistä. Vastaavaa tapaamista ei tietääkseni ole järjestetty koskaan aiemmin. Yhdessä voimme edistää maakuntamme hyvinvointia ja panostaa yhteiseen edunvalvontaan huomattavasti tehokkaammin kuin jokainen omillaan.

Avoimella ja suoralla keskustelulla saimme lisättyä luottamusta ja kylvettyä yhteistyön siementä. Nyt oli korkea aika tulla yhteen ja pohtia, mikä meitä yhdistää ja mitä voimme tehdä vahvemmin yhdessä.  Paikallaolijat jakoivat näkemyksen tapaamiseen tarpeellisuudesta ja siitä, että niitä tarvitaan myös tulevaisuudessa. Tästä on siis hyvä jatkaa eteenpäin.

Maakuntajohtajahaku jatkuu edelleen. Tänään haastatellaan ehdokkaita ja pian on johtopäätösten aika. Hakijoiden ja suostumuksen antaneiden joukosta löytyy varmasti hyvä johtaja Etelä-Savoon. Maakuntavaltuusto kokoontuu maaliskuun lopussa tekemään lopulliset päätökset.

Kokoomusyhteistyötä

Huomenna lauantaina pidetään kokoomuksen puheenjohtajapäivät Helsingissä. Paikalle saapuu yli 500 vaikuttajaa eri puolelta Suomea. On mukava jälleen nähdä tuttuja ja keskustella ajankohtaisista asioista, kokoomuksesta ja tietenkin eurovaaleista. Yhdessä kansanedustajakollegani Anne-Mari Virolaisen kanssa juonnamme tapahtumaa ja haastattelemme uusia ja jo nimettyjä eurovaaliehdokkaita. Mainio ehdokaslista täydentyy koko ajan vaaleja kohti mentäessä. Tule mukaan tekemään yhdessä vaalityötä!

Hyvää kevättalvea