Alkoholipolitiikka

Nuorten juopottelua ei saa katsoa läpi sormien

Alkoholihaittoihin törmäämme päivittäin. Törmäämme niihin niin puistoissa kuin lehtien palstoilla. Suomalaiset juovat vuositasolla kymmenen litraa sataprosenttiseksi muutettua alkoholia, asukasta kohti. Määrä vastaa jokaviikkoista koskenkorvapulloa.

Taloustutkimuksen kesällä toteuttaman kyselyn mukaan valtaosa nuorista oli sitä mieltä, että alkoholiasioista puhutaan liian rehvakkaasti, ja että julkisilla paikoilla näkee liikaa humalaisia. Aikuisten esimerkki on vahvasti lasten arjessa jo pienestä pitäen.

Asenteiden löystymisestä kertovat viime aikoina julkisuuteen tulleet tapaukset, joissa on keskellä koulupäivää kohdattu päihtyneitä alaikäisiä. Nuorten alkoholikäytössä korostuu usein alkoholin luoma, keinotekoinen yhteisöllisyyden tunne. Aikuiset ovat omalla esimerkillään vastuussa siitä, millaisia mielikuvia nuorille luodaan. Esimerkin voima on valtava. Liian usein nuorten päihteidenkäyttöä katsotaan läpi sormien, samalla hiljaa hyväksyen. Enemmän pitäisi korostaa aikuisen vastuuta puuttua nuorten humalahakuiseen juomiseen. Enemmän pitäisi korostaa myös aikuisten laillista vastuuta olla hankkimatta ja luovuttamatta alkoholia alaikäiselle.

Yhteisenä tavoitteena tulee olla alkoholiongelmien vähäisempi näkyminen katukuvassamme; myös vähemmän väkivaltaa ja vähemmän rattijuopumusrikoksia. Laajempi tavoitteemme on oltava hyvinvoinnin ja terveiden elinvuosien lisääminen sekä työ- ja toimintakyvyn parantaminen. Alkoholihaittojen aiheuttamat välittömät ja välilliset kustannukset yhteiskunnallemme arvioidaan vuositasolla useiden miljardien suuruisiksi. Näille rahoille olisi terveydenhuollossamme muutakin käyttöä.

Alkoholin kulutuksesta aiheutuvia ongelmia ei ole mielestäni mahdollista ratkaista yksittäisillä toimilla. Lainsäädännöllä voidaan jossakin määrin ehkäistä alkoholihaittojen syntyä. Henkilökohtaisesti pidän oluen laimentamista selvittämisen arvoisena toimena. Hintaa taas säädellään tehokkaimmin verotuksella. Ensi vuonna alkoholin verotusta kiristetäänkin jälleen. Hallitusohjelman mukaan myös alkoholimainontaa rajoitetaan kieltämällä lapsiin ja nuoriin kohdistuvan mainonnan keinot. Myös alkoholimainontasäännösten valvontaa tehostetaan ja alkoholilainsäädäntöä uudistetaan.

Yksinään lakimuutoksilla eivät alkoholiongelmat Suomesta häviä. Tärkeintä on edelleen edistää terveellisiä elintapoja vaikuttamalla ihmisten asenteisiin. Toisaalta alkoholin demonisointikaan ei ole järkevää, vaan asiaan on suhtauduttava tasapainoisesti. Tulossa olevan lainsäädäntöpaketin lisäksi Suomessa tarvitaan ryhtiliikkeen kautta muutos asenteisiin ja juomakulttuuriin. Hallitusohjelmassa luodaan hyvää pohjaa tälle työlle.